Followers

Wednesday, October 8, 2014

cinta kita berdua bab 13

Suasana di KLIA pada pagi itu agak lengang mungkin kerana masih lagi awal pagi.Sofia menunggu sambil menikmati latte.Pada pagi itu dia tidak berselera untuk mengambil sarapan pagi.Dia tahu 13 jam dia akan berada di dalam pesawat.Puas semua memujuknya untuk makan tapi Sofia masih begitu akhirnya dia memesan latte untuk mengalas perutnya.Setelah 20 minit menunggu,penumpang dibenarkan menaiki pesawat.Sofia menyalami mama papanya,umi,ibu bapa Nasri dan Maira.Sofia tidak mahu setelah apa yang jadi,hubungan yang terjalin antara dia dengan keluarga Nasri terputus begitu saja.Dia masih menghubungi mereka dan bertanya khabar.

Setelah menjumpai tempat duduknya,Sofia terus mengeluarkan ipodnya.Dia mendengar semua lagu yang menjadi kesukaannya,kesukaan arwah Nasri dan yang memberi dia kenangan.Sedang dia mendengar ipod,muncul seorang lelaki di sebelahnya melemparkan senyuman manis.’Dia ada lesung pipit...cute!’puji Sofia dalam diam.Lelaki disebelahnya mula mencuit Sofia dan Sofia terus mematikan ipodnya.”Ye?”tanya Sofia selepas dia menyimpan ipodnya.

“I’m bored.Can you talk to me?”soal lelaki itu.’Err kenapa lelaki ni pelik je?tak kenal terus ajak borak?dah la tak tahu nama’tanya lelaki itu membuat Sofia merasa semacam.”Opps!My bad...forget to introduce myself.Hi my name is Qashfi Aeril”ucapnya sambil tersenyum manis.’Auch!kacaknya dia ni!Ya Allah janganlah semudah ini hati aku terpagut pada jejaka yang baru aku kenali ini sedangkan Nasri baru saja beberapa hari pergi’doa Sofia di dalam hati.”Oh hai,Sofia Asmira”ringkas dan padat jawapan Sofia.

“Sofia..what a nice name..it suit you well..nama cantik macam tu jugak tuannya”balas Qashfi sambil tersenyum lagi.”haha yela tu!well nama awak unik sangat..tak pernah saya dengar nama Qashfi”balas Sofia.Sikap Qashfi yang bersahaja membuat dia senang berbual dengan Qashfi walaupun mereka baru saja berkenalan.”So why are you going to London?nak lari daripada realiti?”usik Qashfi.Soalan Qashfi betul-betul kena tepat ke batang hidungnya.Soalan Qashfi seolah-olah dia dapat membaca apa yang membelenggu hati dan jiwanya sekarang.”Tak adalah,saya sambung study kat sana”balas Sofia sambil tersenyum.Dia tidak mahu kisahnya dibualkan kerana dia baru mengenali Qashfi.

“Oh begitu...saya ke sini sebab nak hilangkan diri”kata-kata Qashfi mengundang kerutan di muka Sofia.”Menghilangkan diri?Why?Is it so bad sampai awak lari sampai ke London?”Sofia pelik dengan lelaki itu.”Erm...let just say it’s hard to tell and I’m sure that you will feel confused”jawab Qashfi sambil menayangkan muka kacaknya.”Hey nak tahu something?”soal Qashfi sambil tersenyum.”apa dia?”soalan Qashfi mengundang tanda tanya di minda Sofia.”I think I kinda have a crush on you.”kata Qashfi sambil matanya tidak lekang menatap wajah bujur sireh Sofia.Sofia terkedu!’Semudah itu dia mengaku dia jatuh cinta?dengan aku pulak tu!’Sofia berlagak selamba.”Haha awak ni..kalau iya pun nak melawak...tak kena langsung la!”balas Sofia menutup perasaan gugupnya.”Haha maybe...you don’t make that pale face..I don’t eat you and yes...I was joking”balas Qashfi sambil ketawa.”awak ni...takutkan saya je..baru ingat nak cakap pramugari tu nak tukar tempat duduk”Sofia menayangkan muka tak puas hati.”Haha janganlah!tapikan...what if you had changed your sit and the person who sit next to you is a murderer?Don’t you afraid at all?”balas Qashfi sambil tersengih.

’Huwaaa!mamat ni kejam wo!kejam gila!cakap pasal duduk sebelah pembunuh pulak.Entah-entah dia yang pembunuh.Ish!tak baik Sofia fikir bukan-bukan.Tengok dia baik je.Rupa macam tak ada ciri-ciri penjenayah je.Haih bersangka baik Sofia!Don’t ever jugde a book by it’s cover!’

“Pap!”tepukan kuat tepat di depan muka Sofia.
“Oh mak kau!”latah Sofia.Setelah dia sedar akan ketelanjurannya,mukanya mula memerah.Qashfi di sebelah sudah ketawa terbahak-bahak.Melihat Qashfi ketawa membuat Sofia memuncung.Sofia mencapai headphonenya dan dia membukak lagu kegemarannya.Mata cuba dipejam.’Tak nak cakap dengan kau!Lantak!biar kau sorang-sorang...aku nak tidur!’Setelah beberapa minit,akhirnya Sofia terlelap.”You are just same like her Sofia.I wish I could hug you now.How I wish I could fix all these.I miss you Deanna.I hope you are fine there.”rintih Qashfi sambil menatap seraut wajah yang lena dibuai mimpi disebelahnya.

Sofia terjaga daripada lena.Dia melihat jam tangannya.’Baru satu jam je aku tidur’.Dia menutup ipodnya dan melihat jejaka yang disebelahnya.’He’s reading novel!?’.Sofia terkejut apabila dia melihat Qashfi membaca novel cinta.”Morning sweetie!lenanya tidur..but you know what?you are so cute!you sleep like a baby!”tegur Qashfi sambil tersenyum manis.Muka Sofia mula merah seperti udang kena bakar.’Ya Allah!malunya!malu!!!mana nak sorok muka ni!’.Sofia hanya mampu mengukir senyuman sambil menahan malu.”I borrowed your novel!best jalan cerita dia!simple but nice.I didn’t check your bag.The novel just pop out from your bag”kata-kata Qashfi meredakan degupan jantung Sofia.”Oh tak apalah.”jawab Sofia sambil tersenyum.

“You think I didn’t notice right?”tanya Qashfi sambil tersengih.’Sedar apa ye?”persoalan Qashfi dibalas dengan soalan oleh Sofia.”You are the novelist of this novel right?kenapa guna nama pena Azmira Nasri?Kenapa tak guna nama sendiri je?”

“My name is Sofia Azmira.Nasri was my fiancĂ©e.Maka muncul nama pena Azmira Nasri.”ujar Sofia sambil tersenyum hambar.”Was?apa yang jadi dekat dia?”soal Qashfi dengan perasaan ingin tahu yang membuak-buak.”Dia dah tak ada Qashfi.Allah lebih menyayangi dia.Dia eksiden malam sebelum hari kita orang menikah.Hasil siasatan polis mengatakan van yang melanggar kereta Nasri tu sebenarnya telah di upah.Saya tak tahu siapa yang dengki dengan kebahagiaan saya sampai sanggup merampas seseorang yang begitu penting bagi keluarganya dan bagi saya.”jawab Sofia sambil menahan air mata yang bila-bila masa saja boleh menitis.

“Allah...kesiannya awak...so sebab tu awak bawa diri pergi London?”tanya Qashfi dengan penuh rasa simpati.’Kuatnya awak Sofia.Saya tak sekuat awak.Saya ambil masa bertahun-tahun untuk hilangkan dia dari hidup saya.’

“Kinda...lagi pun Malaysia always give a hit on him.Ke mana pun saya pergi saya akan nampak bayangan dia.Awak rasa boleh tak saya terus berpura-pura tak ada apa-apa yang berlaku sedangkan hati saya bagai berkecai tiap kali bayangan dia datang.”sayu suara Sofia menjawab pertanyaan Qashfi.Air mata menitis laju.’Abang...could you see how deep I missing you?’

“I felt the same way that you feel along time ago.I lost my lovely wife.It takes years for me to move on.She was pregnant our first child.It is really a heartbreaking news because I was at China for business deal.I wasn’t there beside her when she needed me.I felt so useless.If I could fly from China to Malaysia...I would Sofia...I would”luah Qashfi dalam nada sebak.

Walaupun telah 10 tahun berlalu,dia masih tidak boleh melupakannya.Dia tidak menyalahkan takdir walaupun hatinya begitu terluka.Dia berdoa supaya Allah menempatkan arwah isteri dan anaknya di tempat orang-orang yang soleh dan solehah.

“I’m sorry.I don’t know that you having a way more huge pressure than me.”ucap Sofia kesal.

“Well it’s okay.Anyway I don’t want to think about it because it will make me sad and giving up on hope.For 10 years I been living like a zombie.I really feel like nothing until she came to in my dream.She brought along a baby.It is our child.Even in a dream.Masya’Allah.I could see it clearly Sofia...my son’s face.He was so cute.Because of that I began to wake up from the fail.I’m trying not to be sad or giving up.”ucap Qashfi sambil tersenyum senang.


“You are strong Qashfi.I’m not that strong and I just can’t let him go.I don’t know Qashfi...I don’t know...”ucap Sofia sambil air matanya menitis laju.

No comments: