Tuesday, October 17, 2017

Currently edited

assalamualaikum

maybe ada yang tanya pasal mini novel fia yang dah lama tak update...okay after when through a lot of reading...fia rasa macam starting dia kinda boring,childish...kepada siapa yang ikut mungkin nampak yang fia punya penceritaan setiap chapter menggambarkan umur dan kematangan fia semasa menaip cerita...

sebenarnya mini novel tu dah sampai bab 20 dah tapi bila fia baca permulaan dia...bagi fia macam tak menarik...not inviting people to read it...jadi sekarang ni fia tengah mengolah balik cerita daripada mula sampai la habis...

In shaa Allah fia akan siapkan dan update dengan korang the new cinta kita berdua...a fresh version...mungkin ada yang rasa dulu punya boring...ada kekurangan...I'm trying to improve it and make it interesting and inviting for people to read....

jadi post cinta kita berdua daripada bab 1-16 fia dah delete...dan fia akan post the new cinta kita berdua soon...I hope...doa la fia rajin menghadap laptop dan menaip setiap hari supaya cepat la habis cerita ni...nak tahu apa ending Sofia...is she going to be happy and with whom...apa yang jadi dengan Maira dan Fairuz...

don't worry guys..I'll keep on my spirit and strength to write it...fia akan minta bantuan from a few friend to judge and guide me to complete the novel...thank you to all that support me...

assalamualaikum

Monday, October 16, 2017

IT

assalamualaikum



okay fia nak cerita pasal cerita IT ni....maybe korang dah lama tengok cerita ni....sebenarnya fia ni penakut....like seriously penakut...nak tengok cerita ni pun sampai adik fia kena teman...actually bukan teman la...fia duduk dekat dengan dia...mula tengok sebatu jauhnya laptop dengan fia...pedahal pagi ni tengok cerita tu...

okay back to the story...bagi fia yang penakut ni cerita dia quite seram...banyak gila scene mengejut...and banyak kali juga fia menyumpah....sorry I'm not a nice girl...dua tiga kali jugak la fia menjerit...adik tak tengok...dia just dengar je cerita tu....so asyik terkejut je bila fia menjerit...

part yang scary bila billy nampak georgie dan dia follow sampai dekat bilik bawah tanah...that scary sebab tetiba clown tu kejar dia...sumpah time tu fia rasa macam nak campak handphone fia pegang dekat laptop...second masa dorang pergi well house tu...kenapa scary? korang pergi la tengok sendiri...

ada satu watak ni ya Allah...jahatnya nauzubillah! rasa kalau korang tengok tu macam nak pukul dia ha dia la tu....fia tak ingat nama dia apa...bila fia tengok tu ada la rasa macam nak bunuh je dia ni...kejam sangat...

yang mana tak tengok lagi tu...boleh la pergi tengok...kepada yang penakut tahap dewa macam fia...sila tengok pada waktu siang lebih afdal...😂

okay...that's my review yang tak seberapa pasal cerita ni...kepada yang nak tengok happy watching! 😁


Wednesday, October 4, 2017

After awhile

assalamualaikum

after awhile...seronok dapat jumpa balik...jumpa siapa? I can't say his name. Dia dah banyak kali ajak fia pergi hiking la but kesihatan fia tak mengizinkan...semalam baru dapat join dia pergi jogging...actually tak adalah jogging sangat...rasa macam banyak jalan sebab fia tak boleh nak lari...why?

since kecik fia akan sakit dekat pinggang kalau fia lari...I don't know why...sebab kan tu dia ikut jela...tak lari...kami pusing je satu KDCF...maybe ada yang tak tahu KDCF tu apa...masa dia cakap nak pergi sana pun fia macam apa tu? Kota Damansara Community Forest...first time fia tahu ada community forest dekat Damansara...tempat dia cantik...


kalau macam korang yang memang main basikal...track dekat situ quite famous...dia cakap kalau hujung minggu penuh dengan rider...


cantik tempat tu...tapi fia tak ambil gambar scenery dekat situ...sibuk berbual je sampai tak teringat...cari gambar dekat google pun tak ada yang tunjuk scenery dekat sana...


lucky sebelum fia pergi sana memang fia dah lama start exercise balik...jadi tak ada la macam pancit sangat...ada la dalam sejam lebih fia dengan dia pusing trail dekat sana...



nampak fia macam kuruskan?


gambar ni fia nampak gemuk...kerja dia la ni nak sabotaj 

tak dapat lalu sini...just ambil gambar je but he scares me by saying "there someone at your back"

fia tunjuk apa? he ask me to pose like that.

rehat kejap dekat penghujung track

gambar ni jauh sangat..jadi tak berapa nampak scenery dekat belakang...but it's beautiful!

seronok la dapat tengok nature setelah beberapa minggu fia tak keluar...thanks to him for these lovely picture...cantik but ada a few picture yang sumpah fia macam nak pukul dia...fia recommend la korang pergi sini...serious cantik...

I'll end my post here...assalamualaikum


Friday, July 21, 2017

Mission Accomplish ✔

assalamualaikum

hai korang! lamanya tak update blog! terasa rindu nak menaip....harap korang sihat-sihat belaka...

Mission accomplish! lama fia mendiamkan diri....banyak benda fia dapat achieve...


  • fia dah bergelar seorang lepasan diploma (alhamdulillah) 😁
  • fia dah ada lesen motor! (selalu je bawak motor baru tang ni lulus ujian JPJ...pun alhamdulillah) 😂
  • fia dah tawan bukit tabur people! (alhamdulillah couldn't be more happier) 😊
fia memang dah lama sangat tak hiking sebab tak ada kawan...mesti korang macam kenapa tak pergi je sorang? heh sebenarnya fia ni agak penakut la jugak...so fia pergi hiking memang kena bawak kawan sorang...sekurang-kurangnya apa-apa jadi dekat fia ada orang tahu...nampak tak penakutnya tu? 😅

kawan fia ajak hiking...I was like ha okay...sebab fia rindu sangat nak hiking...rindu nak tengok nature...dia dah pesan awal-awal prepare stamina...time raya ni memang tak ada la cerita dia....😂


masa mula-mula sampai tu...I was like...oh....cantik tempat ni...fia tak tahu sebenarnya tu bukit tabur sebab kawan fia ni kata panjat bukit batu...dah naik baru dia cakap...I was like 😒 totally for someone yang first time pergi...korang jangan berani pergi sendiri..make sure korang ada yang guide sampai puncak...sebab fia rasa mencabar jugak bila panjat tu...ada la acah-acah rasa macam spiderman 😂 kasut fia yang rasanya boleh pakai lagi setahun dah tinggal hayat macam lagi 6 bulan je...tangan fia pun calar sikit sebab tergesek dekat batu banyak kali

bagi fia trail dia memang mencabar your mental dengan fizikal....banyak guna lutut, tangan...kira macam rock climbing jugak...nak naik I take about 2 hours nak turun take about 1 hour macam tu....mental bila korang kena panjat batu tu...you really have to support your weight...tak ada tali so on...memang kena berani..buang rasa takut tu jauh-jauh...kawan fia memang bagi moral support supaya fia boleh buat...

but totally view dia memang cantik sangat...rasa macam walaupun penat tapi bila kuasa Allah tu rasa macam hilang semua...balik dari hiking terus sakit kaki tangan fia...maybe sebab fia dah lama tak exercise...so memang sakit jadinya...









Ni dah on the way nak turun

Penghujung east tabur!








Besar gila pokok ni! At first I was like...ni pokok betul ke? macam pokok orang buat je 😂

Ni part paling takut ni 




The view mesmerize me 



Saya dah tawan East Tabur!







fia memang nak sangat panjat bukit tabur...Alhamdulillah tercapai jugak...terima kasih dekat kawan fia sebab bawak fia hiking...terima kasih jugak dekat dia untuk gambar yang lawa-lawa ni....hajat tercapai! In shaa Allah ada masa nak daki lagi....

banyak lagi fia nak kongsi...tapi masa tak mengizinkan...In shaa Allah nanti fia update lagi....kita jumpa di post yang akan datang...

assalamualaikum 😊

Monday, March 6, 2017

Can't wait!

assalamualaikum

hai korang! rindunya nak berblog...harap korang sihat-sihat jela ye...=)
okay berbalik pada topik...kenapa "Can't wait!" ? hee sebenarnya In shaa Allah dalam bulan 4 ni fia telah menamatkan diploma dalam bidang sains dan komputer...wuuu

sepatutnya fia dah habis dah...tapi sebab fia banyak main...kena ada semester 6...nasib baik sem ni exam ada jarak antara subjek...kalau tak....hmm meraung la cik fia...tapi sadisnya nanti time birthday ada exam! patah kejap hati ni bila tengok jadual exam...

lepas habis ni fia nak buat apa? erm...ada perancangan yang fia dah susun...tapi fia kena gigih la nak capai perancangan tu...kisah hidup fia sekarang?bosan...tak ada benda menarik...

boyfriend?nah...tak nak fikir...buat sakit otak je nanti....so kita relax je single ;) hee
tapi lately ni fia selalu mimpi fia dah kahwin...entah kenapa...cerita dekat fya...dia kata...firasat aku mengatakan kau akan kahwin dulu dan kau tak sempat bercinta pun dengan laki kau tu...

fia dah geleng kepala...nak kahwin apanya bila lelaki approach, fia tolak...lagipun banyak benda fia nak capai...tak kahwin sekarang tak apa...fia bina empayar baru fikir kahwin...lagipun kalau dah jodoh tak kemana...tapi masalah si fya ni masin mulut dia...siap bet dengan farina yang fia akan kahwin dulu...

terdiam kejap nak kata okay tu...yang si farina mengapi-apikan fia...."kau bukan pantang dicabar ke?" terus fia kata okay...kepada sesiapa yang tertanya kenapa fia tolak lelaki yang cuba approach fia...

sebenarnya fia dah penat nak sayang orang...dah penat nak berharap...penat on everything yang berkaitan dengan cinta...haha macam teruk je putus cinta...fia banyak tengok fya...setiap kali ada masalah...mostly dia rujuk pada fia...mendengar masalah dia buat fia rasa macam...bercinta?tolong la...tak kuasa!

okay dah cerita pasal life fia yang tak berapa best tu...yang penting tak sabar nak habiskan diploma...nak kejar cita-cita...korang doakan fia tamat dengan flying colours! =) hee

okay guys...sampai sini je post fia untuk kali ni...bila fia rajin, fia akan update lagi...=)
assalamualaikum

p/s : fya tu kawan baik fia...nama dia hafizah sebenarnya...tapi sebab nama filipine dia Fya so mostly kawan-kawan dia panggil dia fya...jadi...korang jangan confuse ada dua ejaan...satu fia(me) dan satu lagi fya. =)

Wednesday, April 20, 2016

starting my life in the new environment

assalamualaikum

hai guys! lama dah tak menaip dekat blog ni...erm rindu rasanya...heh...alhamdulillah selesai semester 4 untuk course fia...harap je tak ada repeat..amin!

oh ye..I just celebrate my 20th birthday last 12 April...rasa macam cepat sangat masa berlalu...macam cepat sangat fia membesar...before this fia sambut birthday dulu...but now esya sambut birthday dulu daripada kak long dia ni...
getting my age but acting like kid ngee

so ni gambar masa celebrate birthday esya but ibu suruh potong kek sekali sebab fia punya birthday dengan esya punya birthday tak jauh...well at the end of the day...I just grateful when people still remember my birthday...still stay beside me no matter how tough I been through...Alhamdulillah for all the love and property that Allah gave to me...

sekarang ni kira fia tengah cuti sem...tapi cuti sem tak macam cuti la...sebab fia ada praktikal untuk cuti ni...haih...kena pergi praktikal...currently fia praktikal dekat rtm bahagian IT...masih cuba untuk sesuaikan diri dengan suasana pejabat...Alhamdulillah ada kawan dekat sini yang sama praktikal dengan fia tapi lain department...baru sehari jumpa terus boleh klik...

(dari kiri) atikah, hidayah, azidah dan faiz

okay guys...sampai sini je...jumpa di post yang akan datang..assalamualaikum 


Tuesday, February 16, 2016

people come and go

assalamualaikum

hey guys...sihat tak? fia harap korang sihat-sihat belaka..people come and go...kenapa tajuk begitu? erm let just say lately ni ramai sangat orang yang fia baru kenal...ada seorang lelaki ni jiran si fya tu ha...entah kenapa..sibuk minta no fia..mula-mula tak nak bagi...melayan...hmm apatah lagi...

tapi disebabkan fya..kena juga bagi...haih..yang perangainya..dia minta couple dengan fia..I was like..WHAT?! kau tak kenal aku terus minta couple...haih parah mamat ni...puas fia slow talk...kata kita kawan je dulu...punya degil kata nak couple juga...fia dah fed up...terus block...

ni lagi sorang..fia baru je kenal dia...nama betul dia fia tak tahu since dia tak pernah nak bagitahu padahal fia dah tanya banyak kali...fia panggil dia Mr.M...umur dia 4 tahun tua daripada fia...dah kerja tapi sekarang tengah cuti...he's nice...too nice to me...tapi...ada masalah sikit between fia dengan dia...that make me like...erm takpela...masa cuti..rajin la whatsapp fia...but since fia dah start balik kelas...hilang terus Mr.M...

people come and go...if we're worth it...they will stay with us...so sebab tu fia tak kesah...lagipun I'm happy the way I am now...sekarang fia dah semester 4...huwaa...makin susah dan makin stress! rasa macam nak give up pun ada...I'm still thinking what I want I do after graduate...future my study, get a job or get a job and doing part time study....

with Malaysia's economy right now...I don't feel like I want to future my study with this kind of situation....haih...peningnya fikir masa depan....hmm...need to think carefully before making decision...hmm 

okay guys..see you in the next post...

assalamualaikum