Followers

Thursday, December 17, 2015

Small world

assalamualaikum

Tersangatlah kecil dunia ni.Siapa sangka kawan sekelas fia masa sekolah rendah yang fia dah tak jumpa hampir 7 tahun boleh tiba-tiba muncul balik dalam hidup fia...jujur fia rasa tak cukup masa nak kejar balik 7 tahun tu nak tahu pasal dia...

Yang paling tak sangka dia dah kurus...orang lain semua dah transform...fia jela masih selekeh lagi...dan yang paling tak sangka dia sekarang dengan Fya...erm berjodohla korang...

Semalam pepagi buta fya call...then fia angkatla then gatal tangan si fya ni pergi bagi handphone dekat Hafiz...first soalan dia tanya fia "Su,kau tak bagitahu aku kan yang kau suka Amir Badukadir?" 

korang rasa fia nak react apa?fia dah maki dia...yang tersangat seronok pulak si Fya ni gatal cakap nak jumpakan fia dengan Amir Badukadir...Ya Allah! Tak nak jumpa dia...he just my past...zaman puppy love...sekarang tak anggap dia lebih daripada seorang kawan...

jahat betul si hafiz ni mengungkit cerita lama...masa fia masih dalam tempurung lagi...haha why fia cakap dalam tempurung?sebab masa zaman sekolah rendah...fia ni jenis tak kesah pakai apa janji ada...kalau tengok gambar lama fia mesti korang pun gelak sebab masa tu fia selekeh sangat...

kawan fia yang lain semua cantik belaka...fia je macam tercampak jauh sikit...heh...yela semua yang lain beauty with brain but me? erm brain without beauty...heh but nothing matters la...

fya kata dekat fia..."kau ada masa lagi 2 tahun untuk jadi cantik." sengal punya fya...nasib baik la best buddies so tak kesah sangat...

assalamualaikum

Monday, December 7, 2015

Complicated

assalamualaikum

what a day...start hari isnin quite bored...sebab? bila hari isnin je fia hanya ada dua kelas...gap pulak tersangat la jauh...nak duduk IPB macam mereput je rupa...time sekarang ni ibu semua dekat KLIA jemput angah balik daripada Thailand...

ok kenapa tajuk post complicated? sebab after many things happen...fia rasa manusia ni tersangat la complicated...for example...kita tengok dia baik je...tapi yang sebenarnya? dia dan Allah je tahu...

complicated fia dengan classmate fia ni...bila kerja kumpulan...orang minta benda nak buat kata tak apa dia boleh buat...ni bila orang bagi idea sibuk bash idea orang...then bagi idea bile orang bash bantai nak mengamuk...then ungkit-ungkit pasal kerja group sem lepas...kau tu lelaki kot bantai nak kata tak payah menyusahkan...

sekarang fia confuse...dia ni lelaki ke perempuan? perangai macam perempuan but fizikal lelaki...complicated sungguh...tetiba fia rindu dia...wuu siapakah dia? erm...heh ada la..hee...fia kawan je dengan dia...but he just keep on and on make me tak cukup nafas...perangai kadang-kadang...Ya Rabbi! rasa nak tumbuk je dia ni...

macam mana pun fia menyirap dekat dia...he always find a way to chill me down...puas fia ikut rentak but dia ni macam...errr tarik rambut dalam tepung je...but he's nice...rasa macam nak ajak dia ke sofea jane waterfall je...heh I just missed that place! nak harap pegi sesorang memang tak la awak...

yang fia kinda sedih hari ni sebab untuk semester ni fia tak boleh derma darah! huwaaaa.....setiap sem fia tak pernah missed nak derma darah...tapi sem ni fia tak boleh...hmm disebabkan fia tak sihat hari tu...then fia kena makan ubat antibiotik so fia memang tak boleh derma...akak tu kata kalau antibiotik lepas dua minggu baru boleh nak derma darah...

so patah hati sikit bila tak dapat derma darah...oh sekarang fia makin chubby...heh seriously fia banyak makan kot...pipi fia dah tembam! ambil gambar semalam rasa macam...kenapa muka nampak bulat? bila tadi timbang...hmm amik kau! naik rupanya berat badan fia...

oklah...I talk too much...need to stop right now...see you tomorrow...
assalamualaikum ;)

Friday, December 4, 2015

my diaries

assalamualaikum

korang semua sihat? fia? alhamdulillah... just lately ni je batuk-batuk...sakit tekak...dengan keadaan cuaca yang tak menentu sekarang ni memang cepat jatuh sakit...

dah lama fia tinggalkan blog ni...dulu fia rajin up date dekat blog...this time...I will begin telling what happen in my life...

I live with the same people cycle...meet the same people all over again...but now...people keep on and on leaving me...they can't stand with me...

to others I just like...urm...a doll maybe...I have a heart but so easily being trampled by other...being betrayed by people that I dearly love...hurt me so bad...people might know my name...my life...but they don't actually know the truth...

making mistake that I regretted everyday I woke up just ruined my life...too many mistake for me to bare...too many secret I kept hidden...

fya asked me to change...to be more out spoken person...to feel confident of myself...to be someone that's beyond who I am now...

hurt too much make me just be passive as I am now...people might see I smile... but they maybe don't see I cried...people may see my laughter but they never see my disappointment...

it just difficult to open my heart like always...I pushed away people that use to be in my life...one thing that I remembered someone said...make your blog as your diaries....write anything that you want...

I'm trying to fullfill my dream...I just write...without stop...I will create
stories that I dreamed of...

I just trapped on a cage...to escape...it needs a miracle...even fya fed up and gave up on me...

meet you in next post...assalamualaikum

Friday, September 11, 2015

Final just around the corner

assalamualaikum

hey guys...miss me? haha okay...my final just around the corner...like what?seriously?sumpah takut semua ada...yela tahun ni kinda tough sem for me...3 subject coding, calculus lagi like...huwaaaaa rasa macam tak cukup masa...sekarang ni kinda relaks sikit...sebab lecturer fia dah pergi haji..so tak ada la kelas malam atau weekend lagi..yahoo! XD

erm...what's going on with me?fia sihat alhamdulillah..masih bernyawa,bernafas,berjalan, tersenyum, tergelak...having life like a normal people have...fia nak kongsi satu story...hari tu fia dengan kawan fia, farina pergi bukit broga...and guess who's driving? hee me! alhamdulillah selamat sampai dan selamat balik...thanks to farina juga sebab banyak berbual dengan fia masa fia drive so fia takde la fokus sangat on the road and nervous...mula-mula sebelum dia naik kereta tu fia cakap awal-awal "Wey, aku dah lama ni tak bawak kereta" buat muka nak nangis...farina just cakap "takpe..aku percayakan kau" pandai kawan fia tenangkan fia..haha

banyak kerja masih dalam proses...kelam kabut juga fia sem ni...hari ni birthday Siti NurFara Alia...buddies fia since we're standard 3 heh happy birthday dear...esok kite jumpa eh! hee dah bertahun fia tak jumpa dia...last fia terserempak dengan dia masa kite orang form 4 @ 5 macam tu...so almost 3 tahun jugak la fia tak jumpa dia...

fia nak cerita sikit...semalam masa fia buat calculus sambil dengar radio...ada pulak lagu aselehe...heh korang mesti pernah dengarkan? "aselehe ha lehe..." heh lama gila lagu tu...masa fia dengar lagu tu...fia dah gelak-gelak..why? hee actually lagu tu sebenarnya lagu yang fia buat perform kawad rumah sukan masa darjah 6...masa tu masuk kawad sekali dengan crush...wuuu crush...haha cinta monyet gitu je...never meant to be...and semalam..tak sangka..fia masih ingat lagi step tari dia selepas 7 tahun lepas fia buat persembahan tu...haha kinda fun! 

totally rindu dekat my ex-classmate yang gila-gila...especially 6 cekal...I have a great time with them..totally...walaupun infact fia selalu kena buli dengan certain of my classmate...but you know...masa tu budak lagi...fikiran tak matang...bila sekarang..benda tu la yang buat kita ketawa...fia actually tersangat nakal masa sekolah...fia pernah lekatkan tangan dekat meja mamat yang ejek fia dengan kawan-kawan fia...haha kelakar...muka dia time rasa tangan dia melekit...hahah...

rindu semua kawan-kawan sekolah rendah..ni kalau jumpa ni mesti muka semua dah lain...nampak matured...fia je..heh nampak lagi muka budak-budak...haha..I miss my another buddies..Nur Sabrina...erm...dulu masa darjah tiga fia, alia dengan sab berkepit je bertiga...ke mana pun bertiga...duduk dalam kelas pun bertiga...sekarang kite orang dah lost contact dengan sabrina...fia dapat cari balik contact alia je...well you know..time change people...maybe dia dah tak ingat fia...if I met you one day...I want to hug you sab...heh sedih pulak macam ni...okla guys..see you in the next post...love ya! assalamualaikum ;)

Thursday, August 27, 2015

How to be happy

assalamualaikum

hey korang...sihat tak?fia harap korang sihat semuanya...hari ni fia rasa macam nak kongsi sikit pengalaman dan how to be happy when everything bring you down...

We as a Muslim must remember Allah always there for you...everything that happened to you...there's something hidden...remember Allah tak pernah memberi dugaan melebihi takat mampu seseorang hambaNya...

worst people give you lesson..great people give you memory...so guys...you gonna be happy...be yourself...jangan jadi orang lain...because you will only satisfied others and not you...thinking a lot...a dear friend of mine said that feeling can be control...that's true...

girls..I'm advising you not to trust on men sweet talk...well you know I met all kind of men so I know the reasons...well you know....now days susah nak jumpa lelaki yang betul-betul baik, jaga pergaulan...kinda susah nak cari...mostly yang fia jumpa...semua macam tak boleh harap je...ok girls if you just broke up with your boyfriend or so ever..DON'T HUMBLE YOURSELF BY BEGGING...some girls might do that because of love...setiap makhluk itu Allah cipta berpasang-pasangan...Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan begitu juga sebaliknya...

Okay things to do after broke up =

  • Buang semua barang dia bagi walaupun barang tu mahal.
  • Jangan! contact dia langsung walaupun tangan tu gatal nak contact dia.
  • Kalau selalu jumpa dia, try to be happy dan jangan tunjuk korang sedih walaupun dalam hati dah banjir tsunami semua.
  • Delete semua yang berkaitan dengan dia...maksud fia macam family dia...nanti kinda mendorong korang untuk tanya pasal dia.
  • Try to busy up your time dengan buat aktiviti yang korang tak pernah buat.
  • Cara fia , dengar lagu kuat-kuat lepas tu menari sampai tak cukup nafas...heh kinda penat tapi bagi fia memang hilang semua rasa lepas menari tu.
  • Dekatkan diri dengan Allah...jadikan Allah tu tempat korang mengadu...Allah tu Maha Mendengar...In shaa Allah korang akan tenang.

So that's the thing that I can thing off and maybe korang boleh cuba...because it work on me...sekarang fia suka mendaki...walaupun cepat semput...haha tapi it's good for health...bagi fia bila dah sampai puncak...tengok view...rasa macam...Subhana'allah...cantiknya! lagipun boleh buat kenalan tau dengan aktiviti tu...

okla sampai sini je post fia...meet you later!
Assalamualaikum
Love you ;)


Thursday, March 26, 2015

not feel well

assalamualaikum

korang sihat?fia harap korang sihat belaka...final exam makin dekat...makin tinggi tekanan yang fia rasa...hasrat hati nak pergi jauh cuti ni nampaknya tergendala bila kawan fia sakit...

cuti ni fia rasa fia nak jelajah KL...erm tapi tak tahu la mana fia nak menapak...sekarang fia cuba jauhkan diri daripada semua orang...penat lelah cuba menolak setiap orang yang baik dengan fia...jahatkan fia? entahla fia macam dah hilang semua yang fia ada...

I'm tired being someone to anyone...I'm having a huge stress and depression... maybe kena jumpa psychiatric macam ni...novel time cuti in shaa Allah fia siapkan semua...

meet you guys later...take care dear readers...asslmualaikum

Monday, March 9, 2015

not strong enough

assalamualaikum

readers sihat?fia harap korang sihat-sihat belaka...fia?sihat fizikal alhamdulillah...

not strong enough...why?sekarang ni fia makin lama makin sakit...fia hilang semuanya...Allah amik semuanya maybe sebab fia jahat sangat...jahat dekat diri fia...dekat orang sekeliling fia...

fia alone sangat...sunyi...fia dah tak banyak cakap...fia dah tak bergaul dengan orang...fia banyak sorang-sorang...fia banyak pendam perasaan...fia dah tak slalu senyum...fia bukan fia yang dulu...

fia tak kuat nak hadapi semuanya...fia tertekan sangat sekarang...fia rasa lemah sangat-sangat...ni la kifarah buat fia...fia terima semuanya...cuba untuk redha walaupun hati fia merintih sayu...

maafkan fia semua...andai fia buat sesiapa terasa hati..atau fia melakar duka dalam hidup korang...fia cuba memadam sedih dan tangis orang lain daripada melakar bahagia...sebab fia tahu fia tak mampu nak bahagiakan orang lain...

assalamualaikum 

Saturday, January 31, 2015

Hurt

assalamualaikum

hurt...kesakitan yang fia rasakan kali ni...Allahuakhbar...tak terucap...fia rasa hilang...fia rasa stress sangat...fia rasa macam hilang semua...fia kurang makan sekarang...kurang cakap...kurang interaksi...kurang rasa...tapi selalu sakit...

semua mempersoalkan tindakan fia...tapi fia ada alasan fia sendiri...setiap apa yang berlaku dalam hidup fia...itu adalah pelajaran buat fia...pengalaman yang buat fia lebih matang memandang dunia ataupun tidak...

fia dibelenggu pelbagai perasaan...berilah sebanyak mana pun masa untuk fia berfikir...fia akan tetap tersangkut di tempat yang sama...puas semua orang nasihatkan fia..tapi fia?fia tak tahu nak describe apa yang sebenarnya yang fia rasa....hmm tahla susah fia nak describe...nak luah pun lagi la...Allah je tempat fia mengadu...akak fatin cakap fia macam zombi...well almost...

kenangan demi kenangan memburu fia...fia jadi rindu,sayu...kita memang boleh merancang tapi kita tak boleh menolak perancangan yang Allah dah aturkan untuk kita sejak azali...selalu orang cakap macam mana cantik pun perancangan kita...cantik lagi perancangan Allah...setiap dugaan memberi hikmah...mengajar dan belajar...

life is wonderful...mathematical life solution yang fia baca daripada buku...

Life + Love = Happy
Life - Love = Sad
________________
2 Life = Happy + Sad

Happy + Sad
___________
           2

= 1/2 Happy + 1/2 Sad

Conclusion is just enjoy your life...

Hidup cuma sekali tapi satu benda je bukan sekali....kesilapan...kadang-kadang kita ulang kesilapan yang sama...manusia tidak sempurna...asal perkataan manusia dalam bahasa arab juga bermaksud lupa...menunjukkan manusia ini mudah lupa...lupa akhirat kerana nikmat dunia...lupa rendah diri ketika kejayaan mencurah-curah...tetapi Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang...kerana tidak jemu menunggu kita bertaubat...

Manusia dan tak kurang juga fia sendiri bila di duga sedikit mula mengatakan Allah tidak adil...sedangkan adilkah kita ketika Allah limpahkan kesenangan tetapi kita tidak bersyukur?tidak bersujud padaNya?Allah memberi dugaan kerana dia menyayangi dan merindui doa serta rintihan hambaNya...

Syaitan sentiasa cuba untuk menyesatkan anak-anak Adam...itu janjinya pada Allah...ketika diri cuba untuk menjadi lebih baik...di saat itu jugalah bermacam-macam dugaan datang menimpa...yang sebenarnya Allah mahu menduga sejauh mana kita bersabar dan beristiqamah untuk berubah...

Di zaman moden kini masih ramai yang masih tidak tahu membaca Al-Quran...kebanyakannya sibuk dengan mencipta nama di mata dunia...tidak pernah ada istilah terlambat untuk belajar agama...belajarlah sebanyak mana pun...

dah panjang sangat fia berbicara...cuba mengubah diri...In shaa Allah...di lain hari fia akan post lagi...

assalamuamaikum w.b.t

Thursday, January 15, 2015

My life with new semester

assalamualaikum

actually sekarang means masa fia tulis blog ni...fia dekat ipb..hmm sebab semua dah ada kelas so fia sorang je...nasib la lab ni tak ada orang...fia layan perasaan...almost nak nangis..korang mesti macam...dia ni asyik nangis je tak ada kerja lain ke?kan?Jujur memang fia kuat nangis...kawan-kawan fia...awie...dah masak sangat dengan perangai fia yang satu ni...

makin lama fia makin rasa sepi..tak berpunya..perkataan yang tepat adalah lifeless...disebabkan fia tak duduk dekat asrama untuk semester 2 ni jadi fia jadi tak rapat dengan classmate fia...lebih best lagi time sekarang la waktu yang fia paling stress...most of the time sekarang ni fia selalu sakit kepala..bukan sebab tak cukup rehat atau tak makan tapi sebab stress...

cara fia lepaskan stress dengan tidur...but ada orang kata...orang yang kuat tidur ni sebenarnya paling sedih...hmm maybe betul kot...sekarang ni fia cuba untuk mendekati Pencipta...perlahan-lahan fia cuba dan fia harap orang lain dapat bantu fia untuk jadi lebih baik...

I miss my ex schoolmate...their laugh...attitude...I miss them...we're facing a lot together...sekarang masing-masing dah terpisah jauh...ada yang dekat perlis,perak,kedah...hmm jauh je semua...macam fia cakap dengan fatin semalam..rindu yang bertikam lidah dengan achot & mal...dulu kat sekolah kira fia ni...erm...bising gak la..but tu dulu...sekarang cuba ubah diri mengikut penampilan...

okay guys sampai sini je...take care semua...assalamualaikum...

Saturday, January 10, 2015

My Life

assalamualaikum

apa khabar readers?sihat tak?harap korang sihat belaka...fia?alhamdulillah masih lagi bernafas...tahun baru...means nothing to me...why? semakin hari fia makin stress...honest sangat...why?let just say it just me who are the bad one,useless,cruel...just me...macam mana pun fia cuba...fia sentiasa nampak buruk,jahat...etc...fia tak pandai nak buat orang suka dekat fia...sayang dekat fia...

fia tak tahu kenapa fia memang tersangat la pandai dalam bab buat orang benci dekat fia,menjauhkan diri dari fia dan jadi kinda helping...azam tahun ni fia tak nak lagi menangis but what to do?sebabkan kesalahan masa lalu fia...fia sendiri yang menangis...fia gagal...fia takut...fia perlukan seseorang untuk bagi fia semangat...peluk fia sambil kata "everything is gonna be alright" ataupun "It's okay,I'm here for you"...sakit tanggung sendiri...nak bercerita fia rasa mengaibkan diri sendiri...

what to do when things are happening?menangis bagai nak gila...sampai fia rasa nak pitam...sebab fia dah lama sangat simpan dalam hati sorang-sorang...fuh....okay stop cakap pasal fia...nak pitam dah ni asyik nangis je...start from now fia akan selalu update blog...pasal novel tu pun in shaa Allah fia siapkan...

one thing in life yang kena ingat...jangan terlalu kurang ajar sangat dengan orang especially orang yang lebih tua of course...setiap manusia ada had sabarnya...bak kata pepatah air yang tenang jangan disangka tiada buaya...maybe kita nampak dia okay...baik je...tapi cuba kalau datang angin tak baik dia?silap-silap dia telan kita hidup-hidup nanti...metafora...what I'm tried to say are that every people have their limit...don't push too far or you will get the madness....

okay dah masuk 2015 ni makin terang future fia...maksud...fia makin nampak mana arah tuju fia nak pergi...first,fia nak habiskan diploma in computer science...second,lepas graduate in shaa Allah kalau tak ada halangan fia nak pergi umrah...manalah tahu lepas fia pergi rumah Allah fia lebih baik...sebab tu fia nak kumpul duit biasiswa fia...after grad in shaa Allah...third,fia akan kerja...okay tu mesti...lastly,fia akan study part time dekat MIB eh bukan Man In Black tau! Malaysian Institute of Baking...ha yang terletak dekat Petaling Jaya...fia akan amik diploma of pastries...lepas dah habis tu maybe kumpul duit bukak cafe pulak?

kalau fia tak bukak cafe pun fia buatla business online...okay tak perancangan fia?Doa moga Allah permudahkan urusan fia...dan In shaa Allah dah habis semua tu...tunggu esya besar sikit dan fia dapat duit lebih...boleh la hantar ibu dengan ayah pergi tunaikan haji...In shaa Allah...fia seronok dengar pelbagai cerita orang yang menjejakkan kaki ke Mekah...fia pulak yang teruja nak pergi...cuba merubah diri ke arah lebih baik biar pun orang caci dan maki...

fia cuba untuk jadi tabah...it require a lot of tears to be strong like this...fia memang seorang yang kuat nangis...sikit menangis...tak puas hati sikit menangis...terasa hati sikit menangis...sedih sikit menangis...senang kata semua perkara la fia nangis...erm okay guys sampai sini je...esok fia post lagi...take care readers....

assalamualaikum