Monday, December 23, 2013

What A Great Day =)

Assalamualaikum...

hari ni birthday nenek dan birthday mak cik awie..=) pagi-pagi ibu fia dah kejut nak pergi hero..nak beli barang untuk buat kek...then nenek telefon cakap nak datang rumah pulak..alahai rosak plan fia dengan ibu...yang ibu masak kat dapur..fia buat kek kat luar...orang buat kek kat dapur kan?yang fia buat dekat luar rumah..XD dah siap tu fia kukus kek...sambil tunggu makan dulu...tapi fia bukan makan dah...melantak! XD haha manala tak naik berat badan fia...hee makin chubby dah fia sekarang...sukala awie yang fia dah chubby...

lepas siap kukus kek...fia putar whipping cream lepas tu fia decorate kek...heh ala kadar je sebab barang decorate fia tah mana tah pegi..haih terus hilang mood nak decorate kek...tapi okla...alhamdulillah fia dengan awie dah okay...takut jugak semalam bila awie wechat fia...dah la ayat macam mengamuk je...risau sangat lepas tu dia marah fia sebab seminggu fia tak tegur dia...

seminggu tak tegur dia fia rasa janggal haih..dah seminggu tak berhubung terus jadi lain..gugup fia jadinya...awie suruh fia nyanyi..elok-elok fia ingat lirik lagu yang fia nak nyanyi terus fia lupa..sampai kena tulis dekat nota...mengeletar badan fia..haha serius berdebar..masa nyanyi pun rasa suara fia bergetar...XD

25 ni fia ada tournament bowling under pangsapuri fia...fia dah lama tak main bowling...huuuu seronok tu!24 pulak fia pergi practise...hehe betul-betul nak menang ni..XD harap dapat la asah skill fia yang dah lama tu...dan harap boleh kalahkan semua persaing...amin..XD hehe nak sangat menang...merepek je...

sepanjang cuti ni fia duduk rumah je...tolong ibu itu ini dan fia dapat upah!haha ni kes pasal nak sangat kerja la ayah bagi fia kerja dekat rumah..macam bibik dah..jaga esya,tolong lipat kain,tolong masak,tolong kemas...okla tu...dapat jugak duit! =p syaza dah kerja..afifah pun..awie memang dah lama kerja...fia je kerja dekat rumah..XD

okla dah banyak fia mengarut..bab 9 cinta kita berdua fia update esok kay..in shaa Allah...akhir selamat hari jadi nenek...semoga panjang umur,murah rezeki dan bahagia bersama yang tersayang..=) semoga bertemu esok..=) assalamualaikum...

Sunday, December 22, 2013

I miss you...=(

Assalamualaikum...

tajuk post fia kali ni I miss you...rindu siapa?rindu Muhammad Qawwiel bin Azizul Akmal...hmm why him?dah berapa hari fia tak berhubung dengan dia...fia rasa hilang sangat..tak ada lagi senyuman..keletah..gurauan dan usikan...hmm fia rindu sangat-sangat...fia favourite semua tweet dia kat twitter..dan fia hanya mampu senyum sambil menahan air mata...jujur fia rasa sunyi sangat....tapi fia sendiri yang dah setuju dengan dia...

sakitnya hanya Allah yang tahu...setiap perkara akan mengingatkan fia kepada dia..warna,bau,tempat...semua!dugaan demi dugaan menimpa diri fia...hmm banyak kali fia jatuh dan banyak kali jugak fia tersungkur...Allah tak membenarkan fia bersendirian...Dia kirimkan kawan bagi fia...semua mendoakan fia dengan dia..semua cakap yang fia boleh...fia tabah...semua berusaha mengukir senyuman di bibir fia...

Je t'aime...satu ungkapan untuk dia...fia nak dia tahu yang fia selalu...dan fia tak akan berhenti selagi Allah pinjamkan fia nyawa...kata orang bahasa perancis adalah yang paling romantik...fia tak tahu betul ke tidak...Tu me manques...I always do...every second,every heartbeat and every breathe I take...s'il vous plaît ne vont pas ... les gens veulent continuer à être là pour mon frère jusqu'à la fin de la..maksudnya...erm tak payah la kay..biar fia je yang faham...

tipu kalau fia cakap fia tak kesah sepanjang tak berhubung dengan dia...fia rasa nak nangis sangat-sangat...fia ingat lagi masa malam tahun baru...1 Januari 2013...fatin dengan achot usik-usik fia...lepas tu fia saja mengadu dekat awie...dia cakap fia wife dia?apa yang fia rasa hanya tuhan yang tahu...=') then dia betulkan...future wife...fia aminkan..jujurlah..setiap wanita mesti nak hidup dengan lelaki yang mereka sayang kan?nak lahirkan anak-anak dia kan?am I right?sebab fia pun rasa benda yang sama...

hmm okla...dah macam-macam fia mengarut...fia pun dah penat...lain kali fia update lagi..pasal novel tu in shaa Allah dalam masa terdekat ni fia post dekat blog kay...assalamualaikum...

Friday, December 20, 2013

Tahniah Angah..=)

Assalamualaikum...

dah tiga hari fia update blog...hish dah macam ketagih pulak nak update je blog ni...fia bosan..novel fia masih lagi on process...tapi sekarang ni fia takde mood nak menyambung tulis novel..hmm something happen to me dan fia memang takde mood...=/

ok pagi tadi adik fia pergi amik result pmr dia..yang fia duk ikut menebeng kat situ..haha adik fia dah bising-bising...hee lantak la fia nak ikut jugak!nak tak nak adik fia bawak la fia ikut sekali amik result..sampai je ramai yang tunggu dekat luar..yela start amik result pukul 10.30 yang budak-budak semua dah ramai yang sampai..yang fia bergegas pergi kedai..nak beli barang...then pergi ppr..terserempak pulak dengan syida dengan raihana...syida dengan raihana ni junior fia...fia rapat jugak la dengan dia orang disebabkan perangai dia orang yang sempoi..memang boleh ngam la dengan fia...

then masuk sekolah...cikgu semua pelik tengok fia.."aik nak amik result ke?"fia hanya teman adik fia...bila kelas adik fia dah start amik result...fia terus masuk line!ni kes nak tahu dulu keputusan adik fia...adik fia dah tak puas hati...fia buat don't know je..haha but fia bangga la dengan dia...4A 4B...alhamdulillah...dia beat fia..result fia 3A 5B tapi disebabkan tak nak mengaku kalah..fia tetap cakap yang adik fia tetap tak boleh beat fia dapat math dengan sains A..haha gedik kn?XD dh kalah tapi tak nak admit...

ok..tadi fia jumpa awie...erm serius fia rindu dia...hmm takde perkataan yang tepat untuk gambarkan macam mana perasaan fia...fia hanya mampu menahan tangis dan sebak di dada...sekarang ni fia makin..hurm..susah nak terang...firdaus aziz cakap fia gila?dia tak tahu apa yang fia rasa...so fia terus decide tak nak ada kena mengena dengan dia lagi...he can just get off from my life...too much dah fia rasa...cukup la selama ni...lagipun tindakan dia yang buat fia mengambil tindakan ni...

Ketika angin lembut menampar pipiku
Aku berdoa agar sampai rinduku
Rasa rindu yang tak dapat ku ungkap
Berharap kau tahu aku merinduimu

Setiap detik yang berlalu
Terasa diriku hilang sesuatu
Tanpa dirimu
Umpama manusia tanpa hati

Awan menutupi pancaran matahari
Melindungi air mata yang menitis 
Rasa rindu ku mula menebal
Kepada pemilik hati ini

Permandangan indah memukaukan ku
Ku berharap dirimu hadir
Terus memegang erat hatiku
Tanpa mahu melepaskannya

Ku akan tetap berdiri
Menantimu dan tetap setia
Kerna ku pegang erat hatimu
Tak akan sesekali ku melepaskannya

nukilan untuk dia..=') fia rindu sangat nak berkarya...dan malam ni idea datang...alhamdulillah..=') okla fia dah banyak sangat merepek..mengarut...sampai masa untuk fia berhenti menaip...esok kalau Allah penjangkan lagi umur fia..in shaa Allah fia update lagi esok kay..assalamualaikum..=)

Thursday, December 19, 2013

Alhamdulillah Terima Kasih Ya Allah =)

Assalamualaikum..

first thing fia nak bersyukur sangat-sangat sebab Allah masih pinjamkan fia nyawa untuk fia lalui hari ni...alhamdulillah hari ni fia lalui satu experience yang fia tak akan lupakan...hari ni bangun awal sebab fia ada bengkel dekat berjaya university collage of hospitality...siap-siap then ambil nadirah dekat rumah dia..fia pergi bengkel dengan dia...sampai lrt hang tuah tepat pukul 10...rushing itu ini sampai dekat lobby hotel dekat pukul 10 lebih..lucky bengkel tak start lagi...

first time jejak kaki kat berjaya university...rasa terpegun sangat...macam-macam ada kat sana...seronok tengok dapur dia..mula-mula fia masuk culinary class...seronok belajar masak macaroni..lepas tu jalan...then dalam kelas tu ada sorang mamat ni..muka boleh tahan la handsome but..perasan bagusnya!err serius fia tak suka..anti gile!fia tak kesah tau kalau orang nak tanya...yang dia..kalau boleh nak dating dengan chef tu...-_- chef tu semua punya la..bukan awok je nak belajar dengan dia...-_- hish...dan nama dia Munawir...nama klasik gile!but dah ayah dia bagi namakan..so tak oleh kata apa-apa..

bila dah habis kelas fia ingat nak jalan-jalan dekat bawah dengan nadirah tapi pak cik fahame dah tarik kita orang untuk dengar pasal scholarship...fia memang interested nak masuk berjaya ni...apa yang pak cik fahame cakap memang menarik minat fia...dalam hati 'aku kena pujuk ayah sampai ayah bagi!'petang tu kelas pastry pulak..yeay!my love!pastry...hee tapi fia harap satu..jangan la ada pak cik Munawir tu lagi..elok-elok fia seronok nak buat kek terus hilang kang....dan alhamdulillah dia takde!haha jahatkan fia?betapa fia anti mamat tu..XD

ok totally class memang seronok..fia hias ginger bread dan first time fia rasa ginger bread..rasa dia pelik...rasa rempah..dan fia berpeluang menggunakan mazipan yang lebih kurang macam fondant....Ya Allah..fia tak boleh nak gambarkan perasaan fia masa buat tu..teruja,gembira,seronok..semua ada!fia betul-betul yakin yang fia nak amik course pastry...lepas habis kelas fia memang ingat nak jalan-jalan...haih tapi nadirah ada hal pulak..rushing la kita orang balik...

fia sedih sikit sebab santa fia dah penyek!huhu sedih sangat...elok rupa santa dah jadi macam satu cite ni..yang orang tu pendek..hidung dia besar misai dia panjang dan tak nampak mata..dapat gambarkan tak?haha anyway fia punya tak teruk sangat..sebab beg fia tak banyak barang...balik je terus makan biskut tu...oh hari ni jugak safe duit fia tak payah beli makanan sebab university tu sediakan makanan...makanan dia memang superb! terutama macaroni cream cheese tu! haih..terliur fia bile ingat balik..huish!fia memang kena belajar buat ni..kalau tak nanti fia mengidam!haha fia dah la gila cheese!hehe..=D

okla sampai sini je post fia untuk kali ni...harap fia masih dipinjamkan nyawa untuk menempuhi hari esok..=) amin....assalamualaikum =)

Tuesday, December 17, 2013

I Will Change =)

Assalamualaikum

Apa khabar semua?kalau sihat alhamdulillah..fia pun sihat je...cuti sekolah ni korang ada pergi mana-mana?dah beli barang sekolah?dah ulangkaji?soalan macam ni la selalu ditanya bila cuti akhir tahun ni...yela sibuk bercuti kadang-kadang terlupa itu..terlupa ini...ok mesti korang tanya kenapa dengan tajuk fia...I Will Change...

sebenarnya fia hanya ada 2 minggu je..dan fia berusaha untuk berubah...ye fia akan berubah..tapi bukan hati fia...fia masih mencintai awie walau apa pun yang berlaku...keadaan rumit sekarang ni...hmm entahlah..fia harap fia mampu tabah...sakit hati merindu...=(

dengan izin Allah in shaa Allah fia akan berubah dalam 2 minggu ni...takde siapa pun tahu..tapi fia kena luahkan jugak...fia cari la blog...blog tempat fia melahirkan apa yang fia rasa...tapi sekarang fia makin malas nak menaip..alahai dah lamakan fia tak berblogging...jari-jari fia dah tak sepantas dulu...idea-idea fia tak sehebat dulu...tapi alhamdulillah Allah masih kurniakan nyawa buat fia..

tahu tak setiap orang yang hadir dalam hidup kita ni ada peranan?Contohnya macam ibu ayah...mengajar kita erti pengorbanan dan kasih sayang...kita tak boleh salahkan sesiapa..it's like korang salahkan takdir..betul tak fia cakap?Allah hadirkan setiap seorang tu ada tujuannya.Korang sedar sesuatu tak?Allah tak pernah membiarkan kita sendiri...sebab itu adanya keluarga,saudara dan sahabat...pengalaman membuat kita lebih matang...kita akan cuba perbaiki diri melalui kesilapan lalu...tapi kita jangan terkena buat kali kedua..macam perpatah inggeris cakap..fool me once shame on you,fool me twice shame on me...

hari tu fia pergi pwtc dengan nadirah...seronoknya..paling best dapat jumpa everlyn rose...serius dia cantik sangat...fia jadikan dia sebagai sumber inspirasi fia untuk buat novel...jumpa kak fathia,arja lee,kak ziela dengan hisyam hamid...then pergi pulak pesta pendidikan....dan fia betul-betul tertarik dengan berjaya universiti...fia jadi interested sangat...tapi...fees yang mahal..fia nak amik course patisserie...culinary pun okay tapi fia more to pastry...

impian fia adalah membuka kedai kek yang sama taraf macam cake boss! =) tingginya cita-cita fia...dengan usaha,doa dan kepakaran..in shaa Alllah fia boleh...haih..terlalu taksub dengan cake boss macam ni la jadinya...fia selalu jugak buat kek then bagi dekat kawan-kawan...bila senyuman terukir di setiap bibir dia orang...fia rasa happy sangat...maksudnya fia lebih suka kerja yang berinteraksi dengan orang...=) itu la fact about fia...fia harap fia dapat la belajar course yang fia nak dan fia harap fia dapat yang dekat-dekat je...fia tak nak duduk jauh-jauh nanti fia jugak yang penat...dan fia risau jugak pasal result fia...hmm fia harap naik la sikit daripada result pmr...

bercakap pasal pmr...result pmr keluar 19 kan?okay fia nak ucap good luck...apa pun keputusan fia harap korang terima dengan redha kay?apa yang korang dapat tu usaha korang...kalau usaha korang tak sama macam result yang korang dapat...maybe Allah ada perancangan baik untuk korang...jangan pernah bersangka buruk dengan Allah..sesungguhnya tiap sesuatu yang terjadi ada hikmahnya..=) semakin lama persaingan semakin sengitkan?yela zaman sekarang ni budak genius tahu tak?sekarang pun ramai pelajar yang pandai tak dapat asrama...

okla..dah banyak fia mengarut...fia pun dah tak larat...kepala dah berdenyut-denyut...hmm biasa la penyakit fia...okayla nanti fia post lagi kay...=) assalamualaikum....

Wednesday, December 4, 2013

Selamat Hari Jadi Awie =)

Assalamualaikum,

Okay post fia kali ni pasal awie.What about him?okay fia cerita.On 4 December an amazing boy was born and his name is Awie. =) so today is his birthday!Perkara yang lebih menarik birthday fia 12/4 kan? dan dia punya 4/12 =D hee terbalik bulan dengan hari je...bercakap pasal birthday fia teringat kes tahun lepas..time nak celebrate birthday awie..mula-mula dia cakap yang dia kerja...I was like...huwaaa my plan! =( tapi nasib baik dia nak datang lepas fia cakap yang fia nak celebrate birthday dia....

fia paling ingat time fia dengan tasya pura-pura accident!haha lawak sangat!yela fia just rebahkan motor but my face full of blood!hehe bukan blood betul tau..palsu punya!fia tengok dekat laman web sains comot but you guys know what?ramai kot yang berhenti..tanya fia okay ke tak...haha dalam hati fia dengan tasya dah bantai gelak...but the spoil thing is polis bantuan pulak sampai...adeh..fia dah la takde lesen dengan rotex mati lagi...-_- I was like....police man you ruin my plan! -_- so me and tasya have to move away from that place...haiya!almost prank awie but Allah kata on his day make sure him happy so..tak jadi la prankk fia tu..

tapi...andai kata la jadi...satu..dia mesti risau gile punya! hehe gerenti!haha jahat tak fia? XD dua..lepas dia tahu semua tu prank dia akan baling botol tropicana dekat fia...haha mane fia tahu?dia cerita kat fia kalau betul-betul dia nak baling botol tropicana dekat fia...hehe comel je...X) tiga..dia akan merajuk lepas tu...tapi Allah takdirkan prank fia tu tak menjadi so fia redha..=)

Actually prank tu fia tak plan sorang-sorang...komplot fia si Zairul...kawan baik awie...serius zai memang suka gile plan fia...dia pun tanye kenapa tak jadi prank tu?fia dah...salahkan abang polis tu!! yang paling tak boleh bla fia terkantoi pulak dengan awie pasal darah tu...sepatutnya darah tu guna pewarna merah tapi sebabkan takde fia guna sirap...but last korang tahu ape jadi?kalau ikut warna memang sebijik gile dengan warna darah...tapi tula bile guna sirap...bile dilap dengan tisu serta merta daripada merah jadi PINK!oh my memang kantoi gile la time tu!awie dah tanya...darah warna pink ek?I was like....aaaaaaaa....kantoi la pulak!mane nak sorok muka ni? XD

lepas tu makan kfc..berebut pulak ayam dengan dia!aduhai...fia nak dia makan ayam yang besar...saje la fia amik ayam yang kecik..last-last berebut...haha fia diam je time makan...protes la konon...hee malam tu dia bantai tweet kat twitter pasal berebut ayam...aduhai...segan fia...mane la nak sorok muka ni?but totally it was a wonderful memory...fia harap sangat tahun ni boleh sambut macam tahun lepas tapi masa sangat suntuk untuk fia sediakan semua...hanya ucapan serta doa untuknya kali ni...=)

fia doakan agar dia selalu gembira,tabah,bahagia,sihat,dilimpahi rezeki,berjaya di dunia dan di akhirat =) 

Happy Birthday To You
Awie

My wish for you..

Lastly welcome to group 17! =)



Saturday, November 30, 2013

I'm back guy! =)

Assalamualaikum,

hey guys!I'm back!SPM dah habis dan fia sudah kembali untuk berblogging...=D okay..ape ye yang fia nak cerita?okay cite pasal spm...totally ermm...okayla....cite pasal last paper...kelas 5 sains 2 habis dulu...and you know what?meriah betul...dengan mercun papan,tepung,tanda tangan....dengan fia kena tempias....alahai...cemburunya...because fia ade satu lagi paper...

dah lama fia tak berblogging jadi fia rasa macam blank je otak ni...tak tahu nak tulis ape...cite pasal graduasi pulak...the best day that I ever have!dengan persembahan,makanan...semuanya...alhamdulillah berjalan lancar...dan kelas fia buat persembahan cup song...adela banyak salah tapi alhamdulillah okay jugak...

alhamdulillah tahun ni fia dapat anugerah prs terbaik...segala usaha fia berbaloi tapi semua ni berkat tunjuk ajar cikgu dan bantuan semua...fia ucapkan terima kasih banyak-banyak...semua berjalan lancar....ok pasal mini novel fia?In shaa Allah fia akan cuba siapkan....okayla sampai sini je post fia untuk kali ni...fia masukkan jugak gambar-gambar graduasi,jamuan akhir tahun...=) semoga bertemu dipost yang akan datang....assalamualaikum =)

Last day with 5 science 1 and teacher anis =')

Tengah study...pak cik comel pegi tangkap gambar =)


Graduasi! time amik sijil =D


Graduation with him..;)


My lovely classmate! love you guys! =D
With my lovely besties...Ummi! =)


Tuesday, August 13, 2013

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum

hey korang!miss korang sangat-sangat!rindu nak berblogging...heh sorry dear guys....busy la...lagi pun nak SPM...apa khabar korang? =) fia harap korang sihat walafiat....alhamdulillah fia sihat je...=) sedar tak sedar dah masuk bulan ogos...heh sebelum tu...SELAMAT HARI RAYA! fia nak mintak maaf kalau fia buat salah kat korang..=) 

seminggu selepas cuti fia akan menghadapi trial!takut la....=( hmm fia harap dapat buat yang terbaik....korang doakan fia kay?to rakan-rakan seperjuangan fia....Good Luck korang! All the best! ok sekarang fia nak cerita pasal raya....macam mane raya fia tahun ni?hmm ok la...well umur dah makin meningkat ni makin tak best la sebab duit raya dah kurang...hee...tapi tahun ni seronok sikit sebab semua raya rumah nenek....=) fia memang tiap-tiap tahun raya rumah nenek...lagi pun itu jela atuk dengan nenek yang fia ada...

ok sebelum tu...fia nak ucap selamat pengantin baru my add math teacher cikgu sushila....=) dah lama tak menaip....fia jadi kekok....hee....lagi satu...fia tak ada idea! hee pasal mini novel fia tu...lepas SPM baru fia update...ada lagi sambungan dia....fia mintak maaf sebab lambat update....okla guys...fia dah tak ada idea sangat-sangat ni! hee..ni fia selitkan gambar raya fia yang pertama..=)

okla guys sampai sini je post untuk kali ni...sampai bertemu di post yang akan datang.....
assalamualaikum...=)

Cucu yang paling tua..XD

Ibu dan anak-anak ;)

Cucu perempuan Abd Rahim dan Siti Sepiah =)

Penat tunggu pak long adjust camera...;)

Freestyle guys! =)

My Big Family

Fia dengan cousin =)