Followers

Thursday, January 30, 2014

Perniagaan baru fia =)

assalamualaikum...

apa khabar semua?fia harap korang sihat-sihat belaka...elok-elok fia duduk rumah...fia terfikir nak jual cupcake...dan bile fia tanya pendapat ibu...ibu fia pun agree..lagi pun..siapa yang tak suka coklat kek betul tak?terutama budak-budak...fia ingat nak jual cupcake dekat sekolah rendah...okla sambi-sambil tunggu adik-adik fia balik =) 

hari isnin fia dah start dah buat cupcake...adik fia jual dengan kawan-kawan dia...sekolah agama pulak fia tambah jual keropok,gula-gula....mula-mula fia malu jugak la..fia ajak ibu fia dengan esya teman fia sekali...ramai jugak la...dan first day cupcake fia semua habis...fia buat 54 biji cupcake dan semuanya habis dijual....

baru 3 hari fia berniaga fia dapat RM110....alhamdulillah...thanks to my sister...Jesnita yang banyak jualkan cupcake fia kat kawan-kawan dia...dapat la upah dalam RM6..okla for her age...=) ibu jugak banyak membantu fia...tunggu minggu lepas CNY ni..baru fia belanja ibu ayah makan sedap...=)

mula-mula fia nak jual cupcake tu...alahai...malu gile! XD yela...dah lama fia tak menjual...dulu jual nasi lemak...then sekarang jual cupcake pulak...lagi pulak seronok bila dapat sambutan yang menggalakkan daripada budak-budak...alhamdulillah sementara tunggu result ni...dapat la sikit duit..=)

oh..fia nak tukar fon...err BB ni buat fia stress je...asyik hang..lepas tu mencekik duit fia banyak-banyak...memang la fia sayang BB ni sebab hadiah yang ayah bagi untuk hari jadi fia...tapi dah memang tunggu nak kena baling je BB ni...fia nak tukar lenovo..dah cakap dekat ibu...dan dah cakap dekat ayah...tapi bila ayah fia nak beli..tu tak tahu..huwaaa fia nak tukar fon ni cepat...kalau tak sabar memang fia dah campak BB ni masuk lombong...

okla sampai sini je post fia kali ni...sampai bertemu dipost yang akan datang...assalamulaikum

Thursday, January 23, 2014

Alhamdulillah selesai kerja...=)

Assalamualaikum

apa khabar semua?dah lama fia tak menaip...rindu pulak dekat blog fia ni...yela fia busy sikit..sekarang fia dah tak kerja...kenapa?hmm ada masalah sikit kat tempat kerja...malas fia nak cerita...oh sekarang ni fia duduk rumah jaga adik,kemas rumah,membesarkan diri XD hehe dan tak lupa fia belajar sekarang ni =) korang mesti tertanyakan fia kan dah habis SPM..belajar apa lagi?betul tak?kalau tak betul pun betulkan aje! X) ok fia belajar kat PTPL Ampang...amik course ICT,photoshop dengan skill communication...semua tu short course je...fia dapat tawaran actually...mula-mula tak nak pergi..tapi kena desak...

fia pun ikutkan jela...tapi best jugak la....fia dapat belajar pasal microsoft word...fia selalu guna untuk menaip tapi pasal kegunaan full dia...fia masih belum tahu lagi...baru fia tahu kat microsoft word boleh jugak kalau kita nak buat simple flyers...dan fia dah buat satu! =D masa time kelas fia blank sangat tak tahu nak buat apa...time pagi-pagi buta ni pulak fia dapat idea...ni fia baru selesai buat flyers...esok fia ada kelas petang...ok short course ni amik masa 3 bulan je...bayaran pun murah...pendaftaran RM 50 lepas tu bayaran untuk semua subjek RM 350...kelas cuma 2 kali seminggu...isnin dengan khamis...isnin pukul 9 sampai 11...khamis pukul 2 sampai 4...okla sementara tunggu result ni...amik pengalaman...bukan semua dapat peluang macam ni betul tak? =)

kat sana ada dalam 5 orang budak sekolah lama fia...boleh la ada la teman...ramai jugak satu kelas tu..dalam 25 orang...tapi okla sorang satu PC...sekarang ni fia ingat nak jual cupcake dekat sekolah adik fia...tapi fia masih merancang lagi..budget,harga,isi padu kek,topping....mak fia suruh fia pergi je jual time dia orang habis sekolah...tak nak fia..malu! XD xdela..malas nak berasak...budak-budak kan...mestila lari sana lari sini...tolak-tolak...better fia suruh adik fia je jual...hee kita mula dengan kawan-kawan dia dulu...then banyak la nanti! =D ok angan-angan besar ni! X) 

kenala fia bahagikan duit untung dengan adik fia...tak kira nak tinggal modal lagi...aduhai...takpela...janji ada jugak duit masuk..=) kalau boleh fia nak kumpul duit sekarang ni...=D nak beli fon baru...kenapa nak fon baru?sebab BB fia lembab...-_- ok memang la fia sayang tapi BB suka makan duit fia banyak-banyak...-_- ayah belikan fia no maxis yang baru...yang free basic internet tu...tapi BB dia tak support facebook dengan twitter....-_- nak guna maxis...sayang kat no digi ni...yela hadiah untuk birthday fia tahun lepas...mestilah fia sayang...so fia nak beli fon yang boleh masuk 2 sim..=) fia nak beli lenovo! hee fia dah aim dah fon mana fia nak beli...ayah cakap fia boleh beli tapi tunggu gaji fia..nanti ayah top up sikit...mula fia rasa nak beli lenovo A369i sebab harga dia murah tapi fia nak beli lenovo A516 la sebab dia ada front camera...lenovo A369i takde...so pick lenovo A516 =)


Flyers yang fia buat! =) cantik tak?hee =D
okla dah banyak fia bercerita..sampai sini je post fia untuk kali ni...semoga bertemu dipost yang akan datang....assalamualaikum...=)

Thursday, January 2, 2014

Bubye 2013 Hye 2014 =)

Assalamualaikum...

sedar tak sedar dah masuk tahun baru...Welcome 2014...I hope it bring happiness to everyone...fia lambat sikit update sebab fia busy...hee finally ayah fia bagi fia kerja...dan fia dapat kerja dekat metrojaya dekat midvalley...In shaa Allah esok fia dah start kerja...doakan fia kay...=)

selamat tinggal 2013 yang memberi banyak kenangan pahit dan manis...banyak mengajar fia...rindu kawan-kawan fia dekat sekolah...alhamdulillah selesai exam terbesar dalam hidup fia..dan berbagai-bagai dugaan fia lalui sepanjang 2013...alhamdulillah semua tu mematangkan fia...tapi entah la...macam tak matang pun ada jugak fia ni...XD 

tahun ni fia happy sebab dapat tengok bunga api..last year fia tak dapat tengok bunga api..fia duduk rumah layan twitter je...hee but the best part kawan-kawan fia..dengan si dia ada masa tengok bunga api...then satu bunga api ni keluar warna kegemaran awie...fia rasa sweet sangat...first time tengok bunga api dengan dia make it sweet! X)

sepatutnya fia kerja hari ni tapi disebabkan masalah yang berlaku fia masuk esok...alhamdulillah fia mintak extend satu lagi hari...dan fia dapat start kerja esok...lepas ni semua akan busy...dia busy...fia pun..fia start esok pukul 1 sampai pukul 10 malam...fia untung sebab ramai budak flat fia kerja dekat situ cuma department yang lain...fia okay je lagi pun ummi satu floor dengan fia...

kalau fia nak pergi rehat dengan ummi jela...apa lagi nak cerita ye?heh fia harap tahun ni akan menjadi tahun yang lebih baik...azam tahun ni...want to make a change...harap-harap...=) dah kerja ni fia rasa nak buat extra kerja pulak...nak amik tempahan on cake...chocolate cake,pavlova,cupcake...tapi fia takut takde masa pulak...haih payah betul...masa on the way balik tadi fia jumpa satu kerja kosong dekat tempat roti...gaji dia sama je dengan kat metrojaya tu tapi yang kat metrojaya tu part time...yang kedai roti tu full time...memang fia suka tapi kedai tu hanya susun roti dengan jaga gerai je..

kalau boleh fia nak kedai roti yang fia boleh belajar pembuatan sambil bekerja...tentu seronok...ingat nak kerja dengan cik ju tapi cik ju kerja dekat rumah pulak...susah kalau macam tu...fia nak bekerja sambil belajar...haih banyak songeh pulak fia ni kan? X) esok fia kena gerak daripada rumah dalam pukul 12 sebab ktm tu lambat..haih satu problem pasal ktm...kalau dalam pukul 7 dekat mid...ktm macam sardin! -_-

mampat gile dalam ktm tu...nasib la fia habis kerja pukul 10...in shaa Allah tak penuh...lagipun afifah ada...atirah dengan aisyah jugak...okla sampai sini je post fia untuk kali ni...semoga bertemu di post yang akan datang...dan kepada yang masih bersekolah...selamat bersekolah ye..X) assalamualaikum...