Followers

Friday, December 14, 2012

Cinta Kita Berdua Bab 7


Peperiksaan yang besar bagi Maira,Sofia dan Nasri Amir telah tiba.Mereka telah berhempas pulas mengulang kaji pelajaran.Mereka tergolong dalam pelajar yang dijangka mendapat 8A.

“Eh,Maira tadi kau jawab soalan karangan nombor berapa?”tanya Sofia sambil mengemas beg sekolahnya.”Kau ni,benda yang lepas tu tak payah la ungkit.Buat kita takut adala.”nasihat Maira.”Hehe..sorry!tak sengaja!”jawab Sofia sambil tersengih.

“Sayang,kita nak makan kat mana ni?”tanya Nasri Amir setelah selesai mengemaskan begnya.Maira sudah lali mendengar Nasri Amir memanggil Sofia dengan panggilan sayang.”Hmm,kat rumah Maira la.Umi cakap hari ni umi nak masak special kan?”Sofia memandang ke arah Maira.

“Ha’ah,jom je la makan kat rumah.Umi aku masak banyak hari ni”ujar Maira sambil memulakan langkah.Maira dah malas nak melayan lovebird dua orang ni.Dia orang ni ke mana je mesti Maira pun kena ikut.Tapi Maira tabik dengan Nasri Amir dan Sofia sebab walaupun bercinta,mereka tak pernah mengabaikan pelajaran.Nasri Amir dan Sofia tetap berjaya mendapat 8A untuk percubaan PMR.Kalau kawan-kawannya yang lain,dah lupa pasal pelajaran dah.Sibuk dengan kekasih je.

Sampai je rumah,Maira terus menukar baju lalu turun ke dapur.Nasri Amir dan Sofia sudah pun ada di dapur.Maira terhidu sesuatu yang menarik perhatiannya.”Erm..sedapnya bau!Umi masak tom yam ek?”soal Maira.

“Eh,tak la umi masak sup tulang”jawab Puan Laila selamba.”Sup tulang?sejak bila sup tulang ada seafood?lepas tu warna oren pulak tu?”tanya Maira dengan muka pelik.Puan Laila,Sofia dan Nasri Amir dah bantai gelak tapi Maira masih kebingungan.Setelah beberapa saat baru dia tersedar yang uminya hanya bergurau.

“Oh,umi kenakan Maira ye?takpe la Maira tak nak makan”Maira berpura-pura merajuk.”Ala anak umi sorang ni,tak boleh bergurau dah dia.Penat tau umi masak untuk Maira dan Sofia tapi Maira tak nak makan pulak.”Puan Laila memujuk.Maira memeluk Puan Laila lalu mencium pipinya.”Terima kasih umi!”ucap Maira.

Begini la kehidupan Maira setelah ayahnya tiada.Maira akan berusaha menggembirakan uminya selagi hayatnya.Walaupun tiada ayah,dia tidak pernah merasa kekurangan kasih sayang.Uminya selalu ada untuknya.

Suasana makan tengahari di rumah Maira penuh dengan gelak tawa.Sofia terpegun melihat Nasri Amir tidak kekok berbual dengan umi walaupun baru berjumpa dan mengenali umi.Mungkin pada pandangan orang yang sebenarnya Nasri Amir ni sombong,berlagak atau bajet macho je tapi sebenarnya tidak.Nasri Amir seorang yang peramah,baik hati,murah dengan senyuman tapi kerana sikapnya yang tidak berapa suka bergaul dengan orang membuat orang sekeliling berfikir begitu.

Semakin lama semakin Sofia jatuh hati pada Nasri Amir.Selama mereka bercinta,Nasri Amir sangat mengambil berat tentang Sofia.Nasri Amir selalu mengingatkan Sofia tentang pelajaran.Sofia rasa sangat bertuah dapat mengenali lelaki sebaik Nasri Amir.

Setiap malam Fairuz akan menelefon Sofia menanya khabar Maira.Pedahal tiap-tiap hari jumpa kat sekolah tapi nak jugak telefon.Di sebabkan tak sampai hati nak hampakan Fairuz,maka Sofia menjadi pemberita tak bertauliah.Sofia akan memberitahu Fairuz tentang Maira.Kata Fairuz dengan mengetahui perkembangan Maira membuat hatinya lega.Kesian Sofia tengok Fairuz yang mengambil berat tentang Maira.

Maira pulak malam-malam mimpi memanggil nama Fairuz.Sofia tak faham.Sampai bila Maira nak simpan perasaan cinta kat Fairuz sedangkan dia tidak bertepuk sebelah tangan.Maira kata nak cuba lupakan Fairuz tapi pada hakikatnya dia tak boleh lupakan Fairuz.

Sofia memandang bintang yang terbentang luas di langit.Sungguh hebat ciptaan Ilahi.Betapa kerdilnya dia di mata yang Maha Esa.Dia cuma seorang hamba yang diberi peluang hidup di dunianya yang indah ini.Sofia bersyukur atas segala pemberian yang dikurniakan 
kepadanya.Walaupun ibu bapanya sering kali sibuk dengan pekerjaan mereka tapi dia tidak pernah merasa kekurangan kasih sayang.Allah kurniakannya seorang ibu saudara yang sangat penyayang dan seorang sepupu yang sangat memahami.Kini Allah kirimkan seorang kekasih untuk mengisi hidupnya.

“Ni hot chocolate untuk kau”ujar Maira sambil menghulur mug hot chocolate kepada Sofia.”Terima kasih Maira.Kau tahu-tahu je aku tengah haus.”kata Sofia sambil menghirup sedikit hot chocolate.Maira hanya melemparkan senyuman kepada Sofia.

“Sedar tak sedar dah lama jugak kan kau bercinta dengan Nasri”ujar Maira sambil memandang ke arah Sofia.Sofia hanya mengukirkan senyuman.”Kau pulak,dah lama tak bertegur dengan abang Fairuz.Tak rindu kat dia ke?”soal Sofia sambil mengangkat kening.

“Err....aku..aku”Maira menjadi gagap.”Maira,Sofia!Masuk dah lewat sangat ni!”panggil Puan Laila.”Baik umi”jawab Maira dan Sofia serentak.’Fuh!nasib baik umi panggil.Kalau tak...mahu dikerjakan Sofia.Minah ni bukan boleh percaya sangat.Suka menyakat kalau dapat peluang.Agak-agak Fairuz tengah buat apa la sekarang ni ek?Dah lama tak jumpa dia.Tipu sangat la kalau aku cakap aku tak rindu kat dia.Rindu gila wei!’

Ketika Maira ingin mengemaskan katilnya tiba-tiba telefonnya berbunyi menandakan ada mesej masuk.Dia terkejut saat membaca mesej tersebut.’Dia tahu ke aku rindu kat dia?ke dia boleh baca fikiran aku?’

Maira dah tidur?-Fairuz

Belum lagi kenapa?-Maira

Abang rindu kat Maira.Lama tak jumpa Maira.Abang rindu nak berbual dengan Maira.-Fairuz

Abang, jangan paksa Maira.Baik abang fokus pada pelajaran abang.-Maira

Maira tak pernah menganggu fokus abang.Maira je fikir sangat pasal tu.-Fairuz

Hmm entah la.Dah malam sangat ni.Maira tidur dulu.Selamat malam.Assalamualaikum-Maira
Ok.Selamat malam.Abang sayang Maira.Wa’alaikumusalam.-Fairuz
Maira menahan debar di dada.Dia sebak.’Bukan abang je rindu...Maira pun rindu kat abang’.Susah nak berjauhan dengan orang yang kita sayang.Dia hanya mampu memendam rasa.

“Wahai cik Nur Maira Imani,kenapa dengan muka awak tu?”tanya Sofia.Sofia pelik melihat Maira diam setelah membalas mesej tadi.Agaknya dengan siapa la Maira bermesej tadi.”Cik Nur Sofia Azmira,muka saya ni muka risau nak jawab exam PMR esok.Awak tu je tak risau.Biasa la pelajar pintar la katakan.”peril Maira sambil tersengih.

“Eh,tak sedar ke yang awak pun pandai jugak.Dapat 8A untuk percubaan PMR hari tu.Muka saya ni tak boleh nak stress sangat nanti berkedut.Nanti lari pulak Nasri.”jawab Sofia sambil ketawa.

“Haha muka awak tu bukannya lawa mana.Macam nenek kebayan adela.Saya pun tak tahu kenapa Nasri boleh suka kat awak sedangkan hakikatnya saya paling cantik!”kata Maira dengan nada gedik yang dibuat-buat.

“Ewah-ewah!melampau betul gurauan tuan hamba.Kecik hati hamba tau.”jawab Sofia dengan nada merajuk.”Hamba hanya bergurau.Sesungguhnya tuan hamba sangat lawa dan Nasri sangat beruntung memiliki tuan hamba”jawab Maira sambil tersenyum.

“Aww!so sweet!kau la sepupu aku yang paling best!Sayang gila kat kau!”kata Sofia sambil memeluk Maira.”Yela Sofia,kau pun sepupu aku yang paling brutal!kau dah macam kakak aku dah.”jawab Maira sambil tersenyum.

Sofia berharap Allah tidak putuskan hubungan antara dia dan Maira.Dia terlalu sayangkan Maira.Maira sahabatnya,Maira adiknya,Maira pemberi semangatnya,Maira doktor cintanya,Maira sepupunya,Maira kembarnya dan Maira menjadi sebahagian daripada hidupnya.Dia mahu hubungan mesra ini akan berkekalan sampai bila-bila.

sorry update lambat..fia busy sikit lately ni...dah lama siap bab 7 ni...tapi fia baru nak post sekarang...hee...harap korang enjoy...assalamualaikum..:)


Hey Miss Fia...;)

assalamualaikum

hello blogger!hee...apa khabar kalian semua?baik kah?sakit kah?fia harap korang sihat walafiat la..fia alhamdulillah sihat..kalau sakit tu alhamdulillah jugak sebab Allah bagi fia sakit sebab nak kurangkan dosa fia...kita jangan bersangka buruk dengan pencipta...

hee pasal title post fia hari ni?actually fia jumpa nadirah dengan syazwie hari ni..tak lupe sayang fia pun ada..hee orang baru...tapi fia tak couple tau...kita orang admire je..hee...kita orang bergosip pasal artis..haha yang paling tak boleh tahan si syazwie tahu banyak gila gosip!yang fia ni tahu sikit je tau...expert gila kau syazwie..haha

then syazwie kena balik pulak sebab nak belikan tepung untuk mak dia...so tinggal la bertiga...fia,sayang fia dan nadirah...yang sayang fia dengan nadirah sibuk berborak...fia diam je...fia teringat nadirah warning sayang fia...kalau dia dera bini dia...tak hidup la dia...haha..gangster gila der...tapi betul la...macam fia jugak..kalau kawan fia kena..tak kan fia tak tolong betul tak? :) lepas dah lama borak fia ajak nadirah makan...fia ajak sayang fia jugak...mula-mula nak makan kat kedai abang zam...tapi kedai abang zam tak bukak lagi..so kita orang menapak ke TJ...

kat TJ fia makan nasi lemak dengan air kosong..hee really save my money!sayang fia pun makan nasi lemak dengan air kosong...ish..sibuk je tiru tau! XD hmm lepas makan fia balik ke bustop nak amik motor lepas tu balik...nadirah terus balik...fia jalan dengan sayang fia..lepas je makan fia rasa tak sihat...pening kepala,dada fia sakit...kaki fia pun sakit...tapi fia diam....tak nak sayang fia risau...sorry awk...:(

sampai bustop fia terus duduk...yang sayang fia asyik tanya kenapa dengan fia?fia asyik geleng kepala je...then adik dia turun...cakap mama dia dah bising...fia pun diam lagi...lepas tu dia balik macam tu je...fia dah...rasa nak nangis pun ada jugak..

lepas tu fia cerita kat nadirah yang fia tak berapa nak sihat....lepas tu hujan turun...fia teringat kejadian semalam...nyanyi time hujan...masa fia nyanyi hujan makin lebat...haha ni sebab dah janji la fia nyanyi..kalau tak...memang tak la kan...:)

balik tu...fia terus inform dia yang fia tak sihat tadi...sebab tu fia senyap...malam fia pujuk dia...nasib baik fia pandai pujuk!hee masuk bakul angkat sendiri betul! XD tapi fia memang rasa bahagia sangat dengan dia...sekarang ni...fia asyik senyum je...kalau tak senyum dia bising...kalau fia tak pakai spec...dia bising...kalau fia sakit tapi tak nak rehat..dia bising..kalau fia tak nak makan..dia bising...tengok..betapa caringnya dia! :D

okla thanks to nadirah sebab sudi lepak dengan fia walaupun baru balik tengok adik dia main bola...hee thanks jugak to sayang fia sebab datang amik buku tadi...hee dan thanks sebab sudi lepak,gosip,merepek...dengan fia..I had a wonderful day today...;)

okla..sampai sini je post fia untuk kali ni..sampai bertemu di post yang akan datang!hee...;)

assalamualaikum..

Friday, December 7, 2012

fia yang baru



assalamualaikum

dah lama fia tak meng-update blog fia...asyik dengan mini novel fia je.. =) alhamdulillah fia masih lagi sedang menulis mini novel fia...fia hanya memcuba nasib..sama ada kalian suka atau tak dengan karya fia..fia tak tahu la kan..=) 

sedar tak sedar dah nak masuk 2013 dah..cepatnya masa berlalu...dan sedar tak sedar tahun depan fia dah masuk form 5! Alahai...tahun depan SPM lepas SPM kena say bye-bye kat sekolah...huhu sedihnya..walaupun fia sekolah dekat SMK Desa Petaling hanya 4 tahun..(termasuk tahun depan) =P di SMK Desa Petaling la fia belajar macam mana nak bangkit daripada jatuh..macam mana nak hadapi segala masalah,fia belajar menjadi berdisiplin,belajar membantu kawan-kawan sebaya fia...macam-macam kenangan...

eh,nak tahu something tak? :O hari tu fia almost kena tahan dengan polis bantuan...Terima Kasih To Natasya sebab cepat-cepat coverline fia...hee kalau mak fia tahu...M-A-M-P-U-S fia! XD hee...ni semua sebab nak buat prank untuk qawwiel la ni...memang fia geram gila dengan abang polis tu..aduhai..rosak plan terbaik fia!hai..sabor jola! tapi best la jugak..hee...sapu coklat kat muka dia! haha...yang zairul lagi la..pergi sapu kek kat muka dia..yang fia pun kena sekali..==' (tak guna punya zairul) XD hmm lama jugak fia lepak dengan qawwiel dan zairul..tasya kena balik awal so fia lepak dengan zairul dan awie sampai pukul 5 lebih...

tapi fia memang harap dia happy la fia buat surprise birthday party yang dah tak jadi surprise sebab dia tipu fia!baru ingat nak kenakan dia..tapi fia pulak yang terkena..takpela sebab birthday dia kan..so fia biarkan jela...anyway sorry ye encik qawwiel sebab tipu dan sebab kek yang fia buat tu tak berapa nak cantik..huhu sedih fia bawak kek tu naik motor dengan tasya..takut kek tu jatuh..but totally dia orang cakap sedap dan fia pun lega...hilang penat rushing pagi tu buat kek...

hmm cuti akhir tahun ni fia memang stay KL jela..=) meronda sana sini..hee takpela kan asalkan dekat dengan si jantung hati..XD err tu je kot...fia nak cerita...but fia yang baru dah tak sedih-sedih dah...pasal ayie?he just my history...dah jadi kawan baik fia dah pun..thanks to my new "penasihat" hee terima kasih banyak-banyak sebab buat fia sentiasa tersenyum...sayang awak la! XD hee banyaknya fia berceloteh...biasa la bila dekat blog...semua nak diluah..yang pembaca jangan bosan kay?hee sayang korang! 

okla sampai sini je post fia untuk kali ni..sampai bertemu di post yang akan datang...=)
assalamualaikum